Publikacje naukowe sugerują, że wykorzystanie szejka proteinowego składającego się z kazeiny przed snem, stymuluje budowę mięśni i wykazuje pewne działania zapobiegające rozwojowi otyłości. Jednak obecnie badania przeprowadzone na wytrenowanych mężczyznach sugerują, że ten sam efekt otrzymamy wykorzystując białko tego typu również w ciągu dnia. [...]
Zgodnie z tym, co pokazują badania naukowe, nawet jeśli nie trenujesz z obciążeniem, możesz zyskać lub zachować więcej mięśni i siły, dzięki spożywaniu kilku posiłków dziennie zawierających 30-45 g białka (na posiłek). Możesz pomyśleć więc, że jeśli zjesz jeszcze więcej białka w każdym z posiłków, zyskasz więcej mięśni. Tak się jednak nie stanie! [...]
Gdy brakuje nam pomysłów na to, aby urozmaicić trening, zamiast wymyślać coraz to nowsze kombinacje i ćwiczenia, wystarczy czasem zajrzeć do "zamierzchłych czasów" treningowych "Złotej Ery". Pomimo że od czasów Arnolda w kulturystyce mamy prawdziwą rewolucję treningową, to nadal znajdziemy w przeszłości sporo ciekawych rozwiązań, które wspomagać [...]
Składniki: 30g odżywki białkowej o smaku słonego karmelu 100g daktyli sól Sposób przygotowania: Daktyle pociąć na kawałki i zalać ciepłą wodą w celu namoczenia - przynajmniej na noc. Namoczone daktyle zblendować z odżywką białkową. Dodać sól do smaku. Masę przelać do silikonowych foremek. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Wartości odżywcze [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
Czego potrzebujemy: 120 g banana 70 g pestek słonecznika 10 g kakao 40 g mąki kokosowej 250 g twarogu półtłustego 200 g jogurtu naturalnego 70 g erytrytolu 15 g żelatyny + 100 ml wody 30 g kakao 30 g odżywki o ulubionym smaku owoce do dekoracji Jak wykonać: Banana, pestki, kakao i mąkę blendujemy. Foremkę o średnicy 18 cm wyklejamy masą i [...]
Rozciąganie to nic innego, jak mechaniczna forma wydłużenia mięśni, poprzez zastosowanie odpowiednich technik treningowych. Zabieg ten ma na celu wywołanie uczucia rozluźnienia, poprawienie zakresu ruchomości stawów. Wyobraź sobie, że są pewne dowody na to, że rozciąganie może przyczynić się do wsparcia budowy mięśni. Brzmi dość dziwnie, prawda? [...]
Nasze ciało zmienia się wraz z wiekiem i nie chodzi tu tylko o pojawienie się zmarszczek. Spada masa mięśniowa, wzrasta poziom tkanki tłuszczowej, a przyczynami m.in są: malejące zapotrzebowanie na energię, unikanie aktywności fizycznej i mniejsza uważność w wyborze produktów spożywczych. Warto zatem na każdym etapie swojego życia weryfikować [...]
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]
Rozwój masy mięśniowej wymaga zastosowania odpowiednich ćwiczeń siłowych, które ukierunkowane są na rozwój poszczególnych partii naszego ciała. To, czy uda nam się zbudować mięśnie zależeć będzie od doboru metody treningowej, jak i zastosowania odpowiedniej techniki wykonania poszczególnych elementów składowych danego systemu. Ważne jest więc, aby [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 60 g daktyli 30 g zmielonych płatków owsianych 25 g mąki kokosowej 5 g kakao Masa: 200 g kaszy jaglanej 500 ml wody 50 g stałej części mleczka kokosowego 35 g masła orzechowego 30 g odżywki o smaku biała czekolada lub karmel 30 g erytrytolu Polewa: 40 g masła orzechowego 10 g oleju kokosowego szczypta soli Jak wykonać: [...]
Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]